Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs

Extractes

L'aigua a utilitzar

L'aigua ha de ser de pluja o bé haurem de  comprovar el pH i si és necessari rectificar- lo ja que no és recomanable utilitzar aigües molt dures. Si el pH és major de 7 es recomana baixar-lo. Per a baixar un punt el pH podem usar  uns 8 cm3  de vinagre per cada litre d'aigua.

Comencem

Una galleda de plàstic pot ser perfecte per a realitzar el fermentat. Dipositem l'herba en el volum adient d'aigua. Necessitem, en general, 1 kg de planta  fresca (o 100gr de planta seca) trossejada  per cada 10 l d'aigua.

El procés és aeròbic, hem de remenar el  preparat cada dia o millor dos vegades al dia, enèrgicament. Ho tapem amb una fusta o una placa que no quedi hermètic. La fermentació pot durar entre 5 dies (estiu)  i 30 dies (hivern) i s'observen bombolles que indiquen que el procés s'està realitzant correctament. No hem de confondre les bombolles de  fermentació amb les de l'agitació.

fermentat

Una galleda de plàstic i un pal pe remenar enèrgicament el fermentat

 

Controlar el procés

El fermentat d'ortiga desprèn una olor forta però mai ha d'ésser repel·lent, encara que  per a algunes persones pot ser  desagradable. El producte final fa olor  d'orina sana. En tot cas l'olor només el  captarem si ensumem directament el  preparat. Les olors nauseabundes indiquen  processos no desitjats i que potser cal remenar més.

Sabem que el procés ha finalitzat perquè  quan destapem el recipient ja no observem  bombolles en la superfície. Quan el procés ha finalitzat hem de filtrar  minuciosament el preparat. Per a filtrar-lo bé podem usar un colador i després  un drap de fil.


fermentat

Les bombolles ens indiquen que el procés s'està donant correctament


Conservació i aplicació del fermentat

El conservarem fins a un any en recipients  d'acer inoxidable o bé de plàstic, en un lloc fosc i sec.

Quan destapem un recipient és  recomanable gastar-ne aviat tot el  contingut. Per tant, si el nostre hort és petit, millor utilitzar petites ampolles de plàstic de mig litre o poc més.

El preparat s'usa diluït (un 5% per a  polvorització foliar i un 10% per a reg). Una dilució d'un 5% són, per exemple, 50 ml (mili litres) o cc (centímetres cúbics) per 1l d'aigua.

fermentat

Un cop filtrat ja està a punt d'aplicar o conservar-lo en un recipient hermètic