Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


Sabor directe de l'hort

L'orenga

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
Es una planta autóctona de les regions mediterrànies i que ha estat utilitzada des d'antic per les diferents civilitzacions de la regió per a usos medicinals i culinaris.

És originària de la regió mediterrània

Propietats nutricionals
Les fulles tenen substàncies amb efectes estimulants, milloren la digestió, afavoreixen la producció d’orina. L’oli essencial de les fulles s’utilitza per afeccions respiratòries. Té propietats antisèptiques útils per a desinfectar cremades, o lesions diverses.

És un dels condiments més usats a la cuina mediterrània, tant en sopes, pasta, pizzes o amanides.

Fulles i flors tenen substàncies amb propietats medicinals

Una mica de botànica
És una planta de la família de les labiades o lammiàcies i el seu nom llatí és Origanum vulgare, que fa referència a la abundància de la planta.

Les fulles són petites, de color verd fosc, amb pèls al revers. Les flors són de color rosat i s’agrupen formant espigues molt vistoses.

De la mateixa manera que totes les plantes de la seva família, té pèls secretors d'essències, de les quals provenen les seves propietats aromàtiques i medicinals.

La floració és de color rosat

Varietats
La subespècie virens (Origanum vulgare sup virens = Origanum virens), és una orenga de flor blanca que és la que es sol fer servir més per aromatitzar pizzes.

Origanum virens

Com cultivar
Es multiplica de llavor a la primavera o a partir d'esqueix bastant fàcilment a l’estiu o a la tardor. La divisió de mates també funciona força bé.

És una planta de ple sol que si la cultivem en una jardinera cal una certa cura amb el reg. En climes molt freds s'asseca amb el fred i sol rebrotar a la primavera. S'adapta bé a diferents tipus de substrat i a nivells d'adobat baixos sempre i quan no hi hagi excés d'humitat.

Es recol•lecten les flors i fulles,quan s’observa el color porpra de la floració, a finals de primavera o també a finals d’estiu. Es poden conservar molt bé si se sequen a l’ombra i es desen en un pot o bossa hermètics.

Li agrada el Sol i cal cuidar el reg

Associacions de cultiu
És recomanable cultivar les plantes aromátiques vivaces en una jardinera aïllada malgrat que l'orenga no és de les més vigoroses ni invasores i, per tant podria conviure a l'hort o als marges, per atraure insectes pol·linitzadors.

Li convé una jardinera per ella sola

Malalties i problemes
És una planta rústica, amb pocs problemes de malalties. Només un excés d'humitat al substrat, per exemple si fem servir un plat amb aigua o una hidrojardinera, pot provocar problemes a les arrels.
És una planta amb molts pocs problemes de malalties o plagues