Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


Antioxidants naturals al nostre hort

La Col de cabdell

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
És natural de vàries zones de la costa europea. Ja la cultivaven els egipcis cap al 2500a.C. Va ser cultivada a tot Europa durant l’edat mitjana i ja s’utilitzava per eliminar la borratxera en època dels antics romans.

És originària d'Europa

Propietats nutricionals
És molt rica en vitamines, minerals i fibres. Conté molts glucosinolats que prevenen diversos tipus de càncer.

Es consumeix crua, cuita, fermentada, en sucs o amanides. Val la pena aprofitar les fulles exteriors per a fer saltejats de verdures ja que són molt riques en nutrients.

La fulla és molt rica en antioxidants

Una mica de botànica
Pertany a la família de les crucíferes, igual que el rave, la col-i-flor, el bròquil o el nap. Forma part de l’espècie Brassica oleracea .

És una planta bianual que durant el primer any de desenvolupament les fulles superiors formen un cabdell al voltant de la gemma terminal que acumula reserves nutritives. El segon any emet una tija que donarà lloc a les flors.

Varietats
Dins de les cols que formen cabdell, hi ha tres grans grups, les de fulla llisa i cabdell blanc, les de fulla arrissada, també conegudes com a cols de Milà i les de fulla vermellosa o cols lombardes.

Dins d’aquests grups podem trobar diferents varietats segons la seva adaptació al clima. Les varietats de tardor-hivern toleren molt bé les baixes temperatures mentre que les de primavera-estiu estan adaptades a temperatures més elevades.

El tipus llombard te les fulles morades

Com cultivar
És una planta de creixement lent. Es fa de planter o de llavor. Tot i que es pot cultivar quasi tot l’any és preferible trasplantar-la durant la primavera o la tardor i evitar els mesos d’estiu.

El trasplantament a finals d’estiu-principis de tardor permet tenir ocupat l’hort durant els mesos d’hivern. També es pot trasplantar a finals d’hivern. És una planta que assoleix unes dimensions força grans, necessita de l’ordre de 40-60cm de separació i un contenidor de 30 litres. La collita de la col es pot fer quan el cabdell té consistència. Això sol passar a partir dels tres mesos, segons la varietat. Es conserva bé a la nevera durant moltes setmanes.

Necessita un recipient gran

Associacions de cultiu
És recomanable associar-la amb altres hortalisses de creixement més ràpid. És compatibles amb la ceba, l’all, el pèsol, l’api, la fava o la remolatxa.

Es compatible amb la fava

Malalties i problemes
Són habituals les plagues de pugó i d’algunes larves com la papallona de la col, que es menja les fulles i la mosca de la col, que perfora la tija. També es pot veure afectada per caragols i llimacs.
L'eruga de la col és una plaga habitual