Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


La imprescindible de l'hort

La ceba

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
La ceba és un dels cultius més antics de la cultura mediterrània. És coneguda des d'antic per la cultura egípcia.

Ja es cultivava a l'antic Egipte

Propietats nutricionals
La ceba té un contingut molt ampli de nutrients, vitamines, glúcids i fibra però el més valuós és el contingut en substàncies fitoquímiques que li donen es seu característic gust tan característic.

Es consumeix de moltes maneres, crua, cuita, en conserva i com a condiment i acompanyant gran varietat de plats de carn, peix o verdures.

La ceba és un ingredient imprescindible de la cuina mediterrània

Una mica de botànica
La ceba és una planta de la família de les liliàcees, el seu nom científic és Allium cepa .És una planta bianual. El bulb de la ceba es forma durant el primer any per l'acumulació de reserves a la base de les fulles. Té un sistema radicular superficial que s’adapta molt bé al cultiu en recipients.

L'all i la ceba són de la família de les liliàcies

Varietats
Hi ha molts tipus de cebes, alguns típics de certes zones geogràfiques. Es classifiquen per la forma del bulb, el cicle de cultiu o l’adaptació al clima.

Les cebes necessiten un mínim de duració del dia (fotoperíode llarg) per induir la formació del bulb. Segons les necessitats de fotoperíode es classifiquen en: Varietats d’estiu són les que es cullen a l’estiu i necessiten un fotoperíode llarg, o sigui, bastantes hores de llum per formar el bulb. També es coneixen com a varietats de dia llarg. Varietats d’hivern són les que es cullen a la tardor i principis d’hivern. Es coneixen com a varietats de dia curt o de fotoperíode curt tot i que en realitat s’hauria de dir de fotoperíode menys llarg.

També es classifiquen segons si es cullen seques i tendres o de manat (fa referència al fet que es venen en feixos o manats de vàries cebes). Tot i que totes les cebes es poden collir tendres o seques, les varietats per collir seques són les que es conserven millor durant varis mesos després de la collita.

El color del bulb és una altra característica per agrupar les varietats. Hi ha varietats de bulb blanc, groc o vermell, com la ceba de Figueres.

La varietat vermella de Figueres es cultiva per collir seca

Com cultivar
És una planta resistent al fred però requereix temperatures una mica elevades i un mínim de duració del dia per formar el bulb.

Es fa de planter. El cicles més recomanables són el trasplantament a finals d'hivern i collita de ceba seca a l’estiu i el trasplantament a finals d'estiu i la collita ceba tendra a l’hivern.

Es pot fer la sembra en pots amb 4-5 llavors per pot o en safates o testos petits. Des de la sembra al trasplantament poden passar uns 30 a 90 dies, segons l’època en que es faci. Si es trasplanten a arrel nua, es separa cada planta uns 15-20 cm. Si utilitzem planter de pot, amb dues o tres plantes per cada taco, cal augmentar la separació entre plantes fins a 25-30 cm. Cal tenir en compte que si trasplantem les cebes molt juntes obtindrem bulbs més petits.

Si es vol collir el bulb sec i conservar-lo durant varis mesos, cal esperar a que les fulles comencin a assecar-se, 3 o 4 mesos després del trasplantament.

La formació del bulb necessita que el día sigui llarg

Associacions de cultiu
És compatible amb les solanàcees (tomàquet, pebrot, albergínia), l'enciam, la pastanaga, les cucurbitàcies (cogombre i meló).

La ceba és no és compatible amb plantes de la mateixa família com són l'all i el porro. Tampoc és compatible amb les lleguminoses com la fava o el pèsol.

Es molt compatible amb la pastanga i l'enciam

Malalties i problemes
La floració prematura és un problema més habitual de la ceba. Sol ser deguda a les baixes temperatures, per tant, és més habitual quan sembrem la ceba molt aviat, a l’hivern. Si ens trobem amb aquest problema cal eliminar l’espiga floral el més aviat possible.
La floració prematura és un problema habitual