Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


La fulla més amarga

L'escarola

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
És originària de la India però ja era consumida pels antics egipcis i molt valorada en l'època de les antigues civilitzacions gregues i romana. Al segle XIX va ser introduïda a Amèrica pels europeus.

Al s.XIX es va desenvolupar un sistema de cultiu forçat en una cambra climatitzada i fosca per obtenir fulles completament blanques. Aquest tipus de cultiu es coneix com a endívia.

L'escarola es creu que és originària de la India

Propietats nutricionals
Rica en potassi, àcid fòlic, ferro, calci, magnesi i antioxidants. Té continguts moderats en vitamines A i B. Els principis amargs la fan indicada per estimular la secreció de la bilis i prevenir els càculs biliars. El contingut en minerals ajuda a prevenir l'osteoporosis.

Es consumeix crua en amanides.

Una mica de botànica
El seu nom científic és Cichorium endivia. És de la família de les compostes, igual que l'enciam i la carxofa. És característic d'aquesta família la flor composta, formada per petites flors que formen el que s'anomena un capítol.

És una planta bianual, que floreix durant el segon any de cultiu. Les fulles de la majoria de varietats són arrissades.

L'escarola és una composta igual que el giralsol

Varietats
Hi ha varietats de fulla arrissada i varietats de fulla ampla. Dins de les varietats de fulla arrissada, amb la vora molt dentada hi ha les varietats Wallones que són escaroles molt grosses i resistents al fred. També són molt populars les varietats Cabell d'Àngel que, com el seu nom indica, tenen les fulles molt arrissades i fines.

Dins d'aquests dos grups hi ha moltes varietats que es classifiquen segons l'època de collita en varietats d'hivern, de tardor o de primavera. Hi ha varietats específiques per al cultiu d'endívies.

L'endivia és una varietat d'escarola que es cultiva a l'ombra.

Com cultivar
La millor època per cultivar-la al balcó és la tardor i també es pot fer per primavera. Durant les primeres setmanes de cultiu cal evitar les glaçades de l'hivern i l´excessiva calor de l'estiu.

En zones de clima temperat es sembra a la tardor o hivern i es cull a l'hivern o primavera. Si volem escaroles de major qualitat hem d'esperar a collir després dels primers dies de fred, ja que això les fa més dolces. Se sol fer a partir de planter que es pot sembrar en pots o safates. El temps de planter és d'uns 40 dies. En general el cultiu dura una mica més que els enciams, de 7 a 12 setmanes. Algunes varietats formen un cabdell molt apretat i amb les fulles interiors blanques. En les varietats que no formen cabdell els agricultors solen lligar les escaroles per blanquejar-les. Una solució fàcil per blanquejar-les és posar-hi un plat a sobre deu dies abans de la collita.

Un plat a sobre de la planta pot servir per blanquejar les fulles

Associacions de cultiu
Cal evitar l'enciam, que és de la mateixa família. És compatible amb la ceba, l'all i el tomàquet.

És compatible amb l'all

Malalties i problemes
És una planta bastant rústica i presenta poques malalties, sobretot si la cultivem en èpoques de poca calor. Es pot veure afectada per alguna espècie de pugó i llimacs.