Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


Posa color a l'amanida

El rave

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
El rave es troba representat a les pintures de la piràmide de Keops. És, per tant, una verdura coneguda des d'antic per les civilitzacions mediterrànies. També se sap que el cultiu d'aquesta hortalissa era conegut des d'antic a la Xina. No està clar, per tant, quin va ser l'origen exacte.

El rave ja era cultivat a la Xina fa més de 2500 anys.

Propietats nutricionals
Se li atribueixen propietats diürètiques i antiescorbútiques, hom diu que ajuda a esvair la indigestió i les flatulències i que es pot consumir com a expectorant.

Te un contingut baix en calories, nivells moderats de vitamina C i petites quantitats de vitamines del complex B, ferro i fòsfor.

El tubercle del rave té un sabor picant característic degut a la presència d'oli mostassa en la seva composició.

Habitualment es consumeix el tubercle fresc en amanides. També es pot bullir o fregir, especialment els tubercles de les varietats d'hivern, que són més grans i consistents. Les fulles també són un aliment interessant com a substitut dels espinacs en una truita o un plat de verdura cuita.

Una mica de botànica
Forma part de la família de les crucíferes, igual que les cols i els naps. Es caracteritzen per que les flors de quatre pètals s'agrupen en raïms i els fruits són una vaina allargassada (siliqua) dins la qual hi ha els fruits, rodons i petits.

El seu nom científic és Raphanus sativus. És una planta anual, això vol dir que floreix la mateixa temporada de la sembra. Forma un tubercle que és un engruiximent de l'arrel on s'acumulen reserves.

La flor de les crucíferes té quatre pètals

Varietats
Hi ha varietats de colors diferents: vermell, groc, vermell i blanc i negre. Si tenim en compte el cicle de cultiu, les principals de varietats són:

Varietats de cicle curt: són varietats que es poden collir quatre setmanes després de la sembra. Es poden sembrar tot l'any sempre que no hi hagi risc de glaçades intenses. El tubercle és petit i arrodonit.

Varietats d'estiu-tardor: formen tubercles més grans i allargassats que l'anterior. El cicle de cultiu és més llarg, d'unes 6 setmanes.

Varietats d'hivern: són les que formen tubercles més grans i tenen un cicle de cultiu al voltant de tres mesos. Es cultiven a l'hivern.

El tubercle pot ser de diferent color segons la varietat: vermell, groc, blanc o negre.

Com cultivar
El cultiu és força ràpid i es pot fer quasi tot l'any sempre que no hi hagi perill de glaçades molt fortes. A l'hivern la durada del cultiu serà més llarga que a l'estiu i primavera. La calor intensa de l'estiu farà que el rave agafi un gust més picant.

Si es cull massa tard el rave esdevé buit i el gust més amarg de l'habitual. Per tant, cal que calculem bé el moment de la collita.

Cal fer la sembra directament de llavor, escampant-la o en fileres. Després de la germinació cal eliminar les petites plàntules que sobrin de manera que quedin uns 5 cm entre plantes. En el cas de les varietats de cicle llarg cal augmentar la distància entre plantes fins a 10-20 cm Si la densitat de plantes és massa elevada, els tubercles no creixeran i seran molt petits.

És una bona idea sembrar una filera cada dos setmanes per obtenir una collita contínua durant tota la primavera i estiu.

Tan sols 28 dies després de la sembra podrem fruir de la collita

Associacions de cultiu
Com que es tracta d'un cultiu molt curt no presenta incompatibilitats importants. Tot i això s'associa bé amb l'enciam i el pèsol i és preferible evitar les verdures de la mateixa família com la col, col-i-flor i el nap.

La sembra de raves entre dues línies de cebes i plantes permet obtenir vàries collites en successió

Malalties i problemes
Pugó

Cargols

Formigues

Ocells


La presència de formigues pot ser un problema important després de la sembra