Castellano
Rebre el butlletí | Preguntes freqüents | L'enciam tafaner | Fòrum
Som notícia | Enllaços | Horts i blocs


Una fulla molt nutritiva

L'espinac

Una mica d'història | Propietats nutricionals | Una mica de botànica
Varietats| Com cultivar | Associacions | Malalties i problemes

 

Una mica d'història
És una planta originaria del sudoest de l'Àsia. Els perses van ser els primers en cultivar-la. En el s.VII es va introduir a la Xina i no va ser fins al s.XI que els àrabs la van introduir a Europa. Des d'antic els àrabs ja la valoraven per les seves propietats.

Els Perses van ser els primers en cultivar-la

Propietats nutricionals
És una de les verdures amb major contingut en vitamines i antioxidants la qual cosa li aporta moltes propietats bones per la salut. Ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i l'excés de colesterol i alguns tipus de càncer. És molt bona per als ossos gràcies a la bona relació entre calci i fòsfor.

El seu contingut en ferro no és tan gran com es creu, a més gran part del ferro està en forma poc assimilable pel nostre organisme.

Es consumeix fresca en amanides o bé cuita. Tot i que estem molt acostumats a comprar-la congelada, el seu sabor és excelent si es consumeix fresca. Hom diu que el suc que queda després de bullir-les és molt nutritiu.

La fulla és molt nutritiva però no conté tan ferro com es pensa

Una mica de botànica
Forma part de la família de les quenopodiàcies juntament amb la bleda o la remolatxa. El seu nom llatí és Spinacia oleracea. Forma una roseta de fulles a partir de la qual es formaran les flors amb la particularitat que és una planta dioica. Això significa que que existeixen plantes amb flor masculina i plantes amb flor femenina.

La bleda és de la mateixa família botànica que l'espinac

Varietats
Existeixen diferents varietats amb fulles més o menys amples, llises o arrissades o de diferent grandària.

Se solen classificar segons la seva adaptació al clima en varietats de tardor-hivern i varietats de primavera-estiu.

Com cultivar
És una planta que no tolera bé l'excés de calor i aguanta bé glaçades lleugeres. Per tant cal cultivar-la a la primavera o a la tardor.

És molt exigent en nutrients per tant convé fer un bon abonat abans de la sembra. Habitualment es fa de llavor, amb espai entre plantes d'uns 20 cm però també es pot fer de planter.

L'època de sembra pot ser a finals d'estiu (agost-setembre) per obtenir la collita a la tardor-hivern o bé a finals d'hivern per produir durant la primavera.

La recol·lecció comença a partir de 40 dies després de la sembra i es pot fer esglaonadament, tallant les fulles grans i deixant les petites per a collites següents.

És un cultiu compatible amb el blat de moro

Associacions de cultiu
És incompatible amb les altres hortalisses de la mateixa família: la belda i la remolatxa de taula. És compatible amb el blat de moro, la mongeta i el maduixot.

Com que és una hortalissa de cicle molt curt pot formar part d'associacions amb altres hortalisses de cicle més llarg com és el cas del tomàquet, o l'albergínia a la primavera o la ceba o la col a la tardor.


Malalties i problemes
Pugo

Pujada de flor prematura

Cargols i baboses

Fongs de fulles


El pugó és la plaga més important dels espinacs